Rusija je zadržala vodeću poziciju u svemirskoj industriji, na prvom je mestu po broju lansiranja u svemir i radi na novim proizvodima visoke tehnologije u toj oblasti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin povodom obeležavanja Dana kosmonautike.
“Rusija čvrsto drži vodeću poziciju u svetu”, rekao je Putin na svečanosti u utorak, prenosi danas ruska agencija TAS.
Osvrnuvši se na nov kosmodrom Vostočni koji se gradi na dalekom istoku Rusije, Putin je najavio da je prvo lansiranje s tog kosmodroma planirano za kraj aprila.
“U mnogo čemu, budućnost ne samo ruske, nego svetske svemirske nauke povezana je sa Svemirskim centrom Vostočni, uzimajući u obzir da ovde planiramo lansiranja u interesu naše ekonomije i da zajedno radimo s našim stranim partnerima u okviru medjunarodne saradnje”, kazao je Putin.
Podsetio je da je Rusija napravila prvi korak u istraživanju svemira, pre 55 godina prošlo je od leta Jurija Gagarina, prvog kosmonauta naše planete. Njegovo legendarno lansiranje postalo je jedno od najsvetlijih, najznamenitijih dogadjaja 20. veka. Naša zemlja je napravila prvi korak u istraživanju svemira”, kazao je Putin.
“Danas, ruski naučnici, inženjeri, kosmonauti nastavljaju slavnu tradiciju svojih prethodnika”, kazao je ruski predsednik i dodao da ruski stručnjaci razvijaju nove svemirske i raketne tehnologije i zajedno sa stranim partnerima obezbedjuju efikasan rad Medjunarodne svemirske stanice.