U zajedničkom saopštenju koje je objavio Kremlj, kaže se da Peking i Moskva smatraju “neophodnim” da se izbegne svaka odluka koja može “doprineti produženju neprijateljstava i novoj eskalaciji sukoba”.

Ta formulacija – piše agencija Frans pres – izgleda da je “uperena na Evropljane i Amerikance pošto Kremlj stalno govori da isporuka oružja Ukrajini sa Zapada doprinosi produženju rata”.

U zajedničkom saopštenju se ocenjuje da “trajno rešenje ukrajinske krize” ide “preko poštovanja principa nedeljivosti i bezbednosti, što je – objašnjava Frans pres – koncept Kremlja za opravdavanje invazije na Ukrajinu uz tvrdnju da približavanje Kijeva i Zapada predstavlja pretnju za Moskvu i da bezbednost Ukrajine ne može da se osigura na uštrb bezbednosti Rusije.

Peking i Moskva su takođe naglasili značaj “dijaloga” o rešenju tog rata. Rusija kaže da je spremna za pregovore jedino ako joj Ukrajina preda pet regiona koje je Rusija zauzela.

Posle razgovara Putin i Si su potpisali zajedničko saopštenje o produbljavanju “globalnog strateškog partnerstva” Kine i Rusije – objavila je zvanična kineska agencija Sinhua.

Putin je jutros doputovao u Peking u dvodnevnu posetu Kini, svoju prvu posetu nekoh državi otkad je reizabran za predsednika u martu, i drugu posetu Kini za nešto više od šest meseci. 

Si i Putin su danas istakli da je osovina Peking-Moskva faktor “stabilnosti” i “mira” u svetu.

Odnos Kina-Rusija “nije samo u fundamentalnom interesu dve zemlje i dva naroda, već je i u interesu mira” – ocenio je Si.

Kina je spremna da s Rusijom “podrži jednakost i pravdu u svetu” – rekao je Si i ukazao da odnose Kine i Rusije, postignute uz teškoće, treba dalje negovati i hraniti”.

Putin je rekao da su ti odnosi “faktor stabilnosti na međunarodnoj sceni”, da “nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga”.