“General vojske Sergej Surovikin imenovan je za komandanta kombinovanih vojnih grupacija u zoni specijalne vojne operacije” u Ukrajini objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane preko Telegrama.

Pedesetpetogodišnji Surovikin je veteran gradjanskog rata u Tadžikistanu 1990-ih, drugog rata u Čečeniji tokom 2000-itih i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine.

Do sada je upravljao grupacijom snaga Jug u Ukrajini, prema izveštaju ruskog ministarstva iz jula.

Ime njegovog prethodnika nikada ranije nije zvanično objavljeno ali prema ruskim medijima radi se o generalu Aleksandru Dvornikovu, takodje veteranu drugog rata u Čečeniji i komandantu ruskih snaga u Siriji od 2015. do 2016.

Moskva je objavila odluku o imenovanju novog komandata, što retko radi, posle niza poraza ruske vojske u Ukrajini.

Ruske snage početkom septembra potisnute su iz najvećeg dela oblasti Harkov na severoistoku zemlje u ukrajinskoj kontraofanzivi u kojoj je Kijev povratio hiljade kvadratnih kilometara teritorije.

Ruske trupe takdoje su izgubile 500 kvadratnih kilometara u oblasti Herson na jugu Ukrajine i jedva su izbegle da budu opkoljene u Limanu, logističkom čvorištu koje je sada u rukama Kijeva.

Gubici su podskatli kritike u Rusiji, tako je čečenski vodja Ramzan Kadirov kritikovao vojnu komandu dok je jedan visoki parlamentarni zvaničnik Andrej Karapolov javno pozvao vojsku da “prestane da laže” o svojim porazima.

Objava je takodje data na dan kada je u eksploziji delimično uništen Krimski most, ključna infrastruktura za snabdevanje tog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. kao i za snabdevanje ruskih snaga u Ukrajini.