Ruska vojska je danas izvestila o još jednom uspešnom probnom lansiranju nove hipersonične krstareće rakete.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je raketa “Cirkon” (Zircon) lansirana s fregate “Admiral Groškov” u Belom moru.

Ministarstvo je saopštilo da je raketa letela brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i uspešno pogodila cilj udaljen više od 350 kilometara na obali Barentsovog mora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da bi “Cirkon” mogao da leti devet puta brže od zvuka i ima domet od 1.000 kilometara. Putin je naglasio da će postavljanje tih raketa znatno pojačati vojne sposobnosti Rusije.

Ruska Ratna mornarica izvela je ranije nekoliko probnih lansiranja nove rakete, uključujući jedno na Putinov rođendan u oktobru, a zvaničnici su rekli da će probe biti završene ove godine.

“Cirkon” je namenjen naoružavanju ruskih krstarica, fregata i podmornica. To je jedna od nekoliko hipersoničnih raketa u razvoju u Rusiji.

NATO je na današnju probu odgovorio izjavom da je ruski razvoj raketa “stvorio veći rizik od eskalacije i pogrešnih kalkulacija”.

“Nove ruske hipersonične rakete vrlo su destabilizujuće i predstavljaju značajan rizik za bezbednost i stabilnost širom evroatlantskog područja”, navodi se u izjavi.

“NATO saveznici su posvećeni da odmereno odgovore na rastući niz konvencionalnih i nuklearno sposobnih projektila Rusije”, rekla je Alijansa. “Nećemo kopirati ono što Rusija radi, ali ćemo zadržati verodostojno odvraćanje i odbranu kako bismo zaštitili naše zemlje”.

Kremlj je modernizaciju arsenala postavio za glavni prioritet usred tenzija sa Zapadom posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. godine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.