Rusko Ministarstvo izrazilo je žaljenje što Zapad nastavlja da destabilizuje aktivnosti G20, koja okuplja glavne ekonomske sile sveta, i dodalo da ta grupa ima antiruske aktivnosti.

Prema navodima tog ministarstva, SAD, Evropska unija i Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) ugrozile su “donošenje kolektivne odluke” na sastanku u Indiji.

Te zemlje su pokušavale da nametnu “svoj diktat” putem “jasnih ucena” tako da se njihovo tumačenje sukoba u Ukrajini pojavi u zajedničkom saopštenju ministarskog sastanka G20.

Rusko ministarstvo je optužilo Vašington i njegove saveznike da postavljaju “ultimatume” “mnogim delegacijama”.

“G20 treba da ostane ekonomski forum, a ne da zadire u sferu bezbednosti”, dodalo je ministarstvo.

Na sastanku u Bangaloru na jugu Indije, ministri finansija nisu uspeli da na kraju imaju zajedničko saopštenje, već su indijske vlasti saopštile samo rezime skupa.

Većina ministara je najoštrije osudila rusku ofanzivu u Ukrajini, ali Rusija i Kina nisu odobrile dva pasusa zajedničkog saopštenja, koji na kraju nije usvojen.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.

One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svetske populacije.