Gerasimov se, poput Šojgua, suočio sa oštrim kritikama ruskih vojnih blogera koji zagovaraju vojno delovanje zbog višestrukih neuspeha na bojnom polju i neuspeha Moskve da obezbedi pobedu u kampanji za koju je Kremlj očekivao da će trajati kratko, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva odbrane navodi se da je Šojgu imenovao Gerasimova za komandanta grupe kombinovanih snaga za “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. To je najviša pozicija medju ruskim generalima na ratištu.

Prošlog oktobra, Rusija je postavila Sergeja Surovikina, kojeg su ruski mediji prozvali “General Armagedon” zbog njegove navodne nemilosrdnosti, odgovornog ta sveukupne operacije u Ukrajini nakon serije kontraofanziva ukrajinskih snaga koje su preokrenule tok sukoba.

Surovikin će sada ostati zamenik Gerasimova, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ruske i ukrajinske snage učestvovale su danas u intenzivnim borbama oko grada Soledara na istoku Ukrajine, koji je ključna tačka u nastojanju Moskve da zauzme ceo region Donbasa.

Ruska i ukrajinska vojska saopštile su da su se danas vodile teške borbe u Soledaru, što je u suprotnosti sa tvrdnjom ruske paravojne grupe “Vagner” da je preuzela kontrolu nad tim gradom.

Nekoliko sati posle tvrdnje grupe “Vagner”, Kremlj je saopštio da ne treba “žuriti” s objavom pobede u Soledaru, a ruska vojska da su u toku borbe u i da padobranske jedinice okružuju grad na severu i jugu.