Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije koja je pogodjena sankcijama Zapada zbog rata u Ukrajini, prenosi Radio slobodna Evropa.

Veći prihodi od izvoza omogućiće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da podigne plate i penzije u trenucima recesije i inflacije koja ugrožava životni standard.

Izvoz energije čini oko polovinu prihoda federalnog budžeta Rusije.

Ministarstvo ekonomije predvidja da će se prosečna izvozna cena prirodnog gasa od 1.000 kubnih metara u ovoj godini više nego udvostručiti, pre nego što će postepeno padati do kraja 2025. godine, navodi se u dokumentima vlade.

Ruski izvoz gasa će ove godine pasti za oko 15 odsto tokom pogoršanja odnosa izmedju Brisela i Moskve zbog rata u Ukrajini.

EU je objavila da namerava da smanji zavisnost od ruskog gasa, budući da je Rusija godinama Evropskoj uniji bila najveći dobavljač goriva.

Smanjenje ruskog izvoza u EU samo će delimično biti nadoknadjeno povećanim izvozom u Kinu.

Ministarstvo ekonomije očekuje zaradu od izvoza energije u iznosu od 251 milijarde evra u 2023. godini, više nego u 2021. budući da cene nafte i plina padaju.

Sveukupno gledano, ruska ekonomija se bolje drži nego što se očekivalo zbog sankcija, jer porast prihoda od energije daje vladi u Moskvi više moći da podrži sektore pogodjene sankcijama.