„Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ti predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i biće predstavljeni predsedniku. I naš odgovor će biti dat“, rekao je on nakon pregovora sa ukrajinskom delegacijom u Istanbulu, dodajući da su pregovori protekli uspešno.

Medinski je rekao da Rusija preduzima dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini, koji se odnose na politički i vojni deo.

Kako prenosi Tass, pisani predlog Ukrajine uključuje zabranu proizvodnje i razmeštanja svih vrsta oružja za masovno uništavanje.

Pod uslovom da se brzo radi na sporazumu i nadje kompromis, mogućnost mira biće bliža, rekao je Medinski.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je Ministarstvo odbrane, po rezultatima prvog dana rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu, odlučilo da drastično smanji vojnu aktivnost na černigovskom i kijevskom pravcu radi uspeha pregovora.

„Ministarstvo odbrane Rusije, da bi povećalo medjusobno poverenje i stvorilo uslove za dalje pregovore i ostvarilo krajnji cilj – postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma, odlučilo je da radikalno, višestruko, smanji vojnu aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu“, rekao je Fomin.

On je dodao da ruska strana polazi od toga da će se „u Kijevu doneti relevantne osnovne odluke i stvoriti uslovi za dalji normalan rad“.