Sud je 9. oktobra smestio Ovsjanikovu, bivšu novinarku ruskog državnog Kanala 1, u kućni pritvor, na osnovu optužnice za širenje lažnih informacija o oružanim snagama svoje zemlje, izvestila je ruska agencija TASS.

Ovsjanikova je u martu, mesec dana posle početka invazije na Ukrajinu, upala u živo emitovanje na Kanalu 1 noseći slogan “Ne ratu! Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Ovde vam govore laži”.

Rusija je zabranila korišćenje izraza “rat” u kontekstu svoje invazije na Ukrajinu, a službeni izraz za nju je “specijalna operacija”.

“Dragi sprovodioci zakona, stavite, molim vas, ovu nanogicu Putinu, jer on je taj kojeg treba izolovati od društva – nisam ja. Putina treba izvesti na sud zbog genocida nad narodom Ukrajine i masovnog ubistva muške populacije Rusije”, rekla je Ovsjanikova danas u odvojenom videu na Telegramu, upirući prstom u svoju nanogicu za nadzor.

Prema njenim rečima, rusko vojno rukovodstvo “pojma nema koliko je žrtava među civilnom populacijom Ukrajine.

“Možda se savest nekog sudije, tužioca ili istražitelja probudi, pa decu ubijenu u Ukrajini prestanu da nazivaju lažnjacima, a mene prestanu da procesuiraju zato što govorim istinu”, rekla je bivša novinarka ruskog Kanala 1.