To je prva Putinova poseta Severnoj Koreji posle 24 godine, piše Bi-Bi-Si (BBC), dodajući da je poseta korak ka jačanju političkih, vojnih i ekonomskih veza dve zemlje.

U autorskom tekstu objavljenom u listu Rodong Sinmun, glasilu severnokorejske vladajuće partije, Putin je zahvalio Severnoj Koreji za “čvrstu podršku” ratu Rusije u Ukrajini i obećao da će Moskva stati uz napore Pjongjanga da se odbrani od “američkog pritiska, ucena i vojnih pretnji”.

Putin je poručio da će Rusija i Severna Koreja nastaviti da se “odlučno ambiciji Zapada da ometa uspostavljanje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na uzajamnom poštovanju pravde”.

Kada je Putin prethodni put posetio Severnu Koreju 2000. godine, na vlasti je bio korejski lider Kim Džong Il, otac sadaš njeg ,lidera Kima Džonga Una čiji je poziv u posetu Putin prihvatio poziv u septembru prošle godine, posle njihovog susreta na kosmodromu Vostočni u Rusiji.

Ako je suština prethodnog susreta te dvojice bila postavljanje temelja njihovog odnosa, današnja poseta znači da je došlo do značajnog napretka.