Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane operacije za zauzimanje Soledara, koje je Moskva objavila a Kijev demantovao, sprovele su heterogene grupacije trupa, ali direktni kapad na stambene četvrti “uspešno je sproveden zahvaljujući hrabrim akcijama dobrovoljaca jurišnih odreda Vagnera”.

Rusija je danas saopštila da je preuzela kontrolu nad Soledarom posle teške bitke, a tu objavu je demantovao Kijev prema kome su nastavljene borbe u tom malom gradu na istoku Ukrajine.

Portparol istočne komande ukrajinske vojske Sergij Šerevatij je tokom dana izjavio da njegove trupe drže situaciju “pod kontrolom” naspram “najboljih jedinica (ruske grupe plaćenika ) Vagner i drugih (ruskih) specijalnih snaga”.

On je rekao da mala povlačenja ne treba shvatiti kao veliki poraz, dok je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Malijar priznala da je ruska ofanziva jakog intenziteta.

U sredu je šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin već objavio da je zauzeo Sloedar sa svojim ljudima, a to je tada opovrgao odmah ne samo Kijev nego i ruska vojska.