List je u utorak uveče objavio odluku o zatvaranju redakcije u Belorusiji, navodeći kao razlog “prošlogodišnje i naročito prošlonedeljne dogadjaje”.

Beloruske vlasti su prošle srede blokirale pristup sajtu Komsomolskaje pravde, koji je dnevno posećivalo oko 20.000 ljudi, a dva dana kasnije borci za ljudska prava su saopštili da je uhapšen jedan od novinara tog lista, Hijenadž Mažejka.

List se našao pod pritiskom u Belorusiji nakon objavljivanja Mažejkinog teksta o razmeni vatre u stanu u Minsku, u kojoj su poginuli pristalica opozicije i pripadnik obaveštajne službe KGB.

Komsomolskaja pravda je objavila i komentar prijatelja ubijenog opozicionara koji ga je opisao u pozitivnom svetlu.

Beloruske vlasti su prošlog utorka saopštile da je “izrazito opasan kriminalac” otvorio vatru na bezbednosne zvaničnike kada su došli u njegov stan, tražeći “pojedince umešane u terorističke aktivnosti”.

Vlasti su navele da je jedan od pripadnika službe KGB tada ubijen i da su njegove kolege uzvratile vatru i ubile počinioca.

Nakon toga, vlasti su uhapsile oko 120 osoba koje su na društvenim mrežama komentarisale taj incident.

Beloruska grupa boraca za ljudska prava Vesna navela je da je Mažejka uhapšen u Moskvi.

Kremlj to nije potvrdio, a njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nema informaciju o mestu hapšenja Mažejke.

Peskov je danas kazao da Kremlj žali zbog zatvaranja beloruske redakcije Komsomolskaje pravde i izrazio nadu da hapšenje Mažejke “nije povezano sa njegovim novinarskim radom”.

Nakon predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine u Belorusiji su izbili masovni antivladini protesti, zbog reizbora dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkove snage su od tada znatno pooštrile obračun sa protivnicima, uhapsile 35.000 ljudi i pretukle hiljade, i zabranile rad brojnim medijima i nevladinim organizacijama.

U beloruskim zatvorima je trenutno 28 novinara.