Na meti napada bila su tri velika grada, uključujući Kijev, gde je šef evropske diplomatije Žozep Borel danas razgovarao o vojnoj pomoći i finansijskoj podršci Ukrajini.

Borel je rekao da je dan započeo u skloništu, što je opisao kao deo ukrajinske “svakodnevne realnosti” posle gotovo dve godine odupiranja ruskoj invaziji.

Ukrajinska vojska je saopštila da je presrela 44 od 64 ruske bespilotne letelice i rakete u jutrošnjem napadu.

U prvom napadu na Kijev u poslednje dve nedelje, izvedenom tokom jutarnjeg špica, četiri osobe su poginule kada je pogođena stambena zgrada sa 18 spratova, što je izazvalo požar na nekoliko spratova, navele su lokalne vlasti i dodale da je ranjeno 40 osoba, uključujući trudnicu.

U napadu na Mikolajev, grad na jugu Ukrajine, poginula je jedna osoba i ranjeno je šest, dok je oštećeno oko 20 stambenih zgrada i javna infrastruktura, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim.

Ukrajini je preko potrebna pomoć Zapada, budući da se suočava sa nedostatkom municije i vojnika. Dugoročno finansiranje iz inostranstva je pod znakom pitanja pošto je juče propao najnoviji pokušaj u američkom Senatu da se postigne dogovor o pomoći Ukrajini.

Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini saopštila je danas da je broj civilnih žrtava u ratu ponovo počeo da raste posle prošlogodišnjeg pada.

Misija je zabeležila da je prošlog meseca poginulo 158 civila i da su ranjena 483, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na novembar. Od početka rata poginulo je više od 10.000 civila i ranjeno je gotovo 20.000.