Lokalni mediji procenjuju vrednost projekta na 25 milijardi evra.

Egipatsk ministar za elektriku Mohamed Šaker i šef Rosatoma Aleksej Likačev juče su izlili betonsku ploču koja će služiti za osnovu centrale u Dabi, na severu zemlje, navodi se u saopštenju ruske grupe.

Početkom maja Rosatom je izgubio jedan od najvećih industrijskih gradilišta u kome je uključena neka ruska grupa u Evropskoj uniji kada je konzorcijum u Finskoj povukao zahtev za dozvolu za nuklearni reaktor posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Egipat medjutim koji do sada nije zauzeo jasan stav za Moskvu ili za Kijev izgleda da nastavlja realizaciju plana početog 2015. da postane civilna nuklearna sila.

Dve zemlje su 2017. postigle sporazum o izgradnji četiri reaktora od po 1.200 megavata.

„Izgradnja prvog reaktora znači da se Egipat pridružio nuklearnom klubu“, rekao je Lihačev i ocenio da je to „najveći projekat rusko-egipatske saradnje od Asuanske brane“.

Egipat je početkom 1980-ih već planirao izgradnju nuklearne centrale u Dabi ali je projekat prekinut posle katastrofe u Černobilju 1986.

Predsednik Abdel Fateh al Sisi je pokrenuo inicijativu za novi egipatski nuklearni program, kao jedan od njegovih „mega projekata“ pored novog glavnog grada koji niče iz peska na 50 kilometara od Kaira.

Moskva učestvuje u finansiranju nuklearne centrale sa zajmom egipatskim vlastima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u nedelju dolazi u Kairo gde će razgovarati sa predstavnicima Arapske lige.