Portal Meduza.io na ruskom jeziku koji je baziran u Leteniji da bi se izbegla cenzura pokrenut je u martu 2014. godine. Poslednjih gotovo godinu dana najveći deo svojih članka posvećuje ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i povećanoj represiji nad ruskim civilnim društvom.

Rusko tužilaštvo objasnilo je danas u saopštenju da je ustanovljeno da aktivnost tog medija predstavlja pretnju za osnove ustavnog poretka i bezbednosti u Rusiji.

U aprilu 2021. rusko ministrstvo pravde već je svrstalo Meduzu na spisak “stranih agenata”, što je oznaka koja portalu otežava rad.

Današnjom odlukom se de fakto zabranjuje postojanje tog medija u Rusiji.

“Krivično gonjenje bi moglo da bude pokrenuto protiv zvaničnika i novinara Meduze, onih koji samo distribuiraju naše članke, na primer objavljujući link ka članku na svojoj Fejsbuk stranici, onih koji pokušaju da nam prebace novac iz Rusije i onih koji nam daju intervjue i komentare”, navela je Meduza u saopštenju.

Po navodima tog informativnog portala oni i dalje imaju publiku od više miliona ljudi u Rusiji uprkos pokušajima vlasti da blokiraju njihov sajt preko interneta.

“Strahujemo za naše čitaoce, strahujemo za one koji su saradjivali sa Meduzom tokom godina. Strahujemo za naše bližnje i naše prijatelje, ali verujemo u ono što radimo”, navodi se dalje u saopštenju redakcije.

“Verujemo u jednu demokratsku Rusiju. Što je pritisak jači to ćemo pružati jači otpor. Nemamo prava da odustanemo i da ćutimo”, takodje se navodi u saopštenju.

U Rusiji svako učestvovanje u aktivnostima nekog medija proglašenog “nepoželjnim” može biti podložno kazni do četiri godine zatvora za novinare i do šest godina zatvora za organizatore, navodi agencija Frans pres.

Čak bi objavljivanje članaka Meduze na društvenim mrežama potencijalno moglo da se vidi kao “učestvovanje” u aktivnostima, i može povući sudsko gonjenje.