Gradski sud u Moskvi zatražio je da se Safronov proglasi krivim za veleizidijau i da mu se izrekne kazna zatvora od 24 godine u zatvorskoj ustanovi sa strogim uslovima, prenela je agencija TASS. Ročište je održano iza zatvorenih vrata.

Priznati stručnjak za vojna pitanja 32-ogodišnji Safronov uhapšen je u julu 2020. u okviru rastućih pritisaka na nezavisne medije.

Taj slučaj su osudile bivše kolege kao osvetu za njegove članke gde se navode propusti ili neprijatni incidenti u ruskoj vojskci.

Od aprila sudjenje se vodi iza zatvorenih vrata jer se radi o špijunaži i izdaji. Na početku procesa on se izjasnio da nije kriv i osudio je „ekstremni cinizam“ sudstva.

Safronov je radio za dva ruska nacionalna dnevnika Vedomosti i Komersant. Primoran je da podnese ostavku u Komersantu 2019. a u u maju 2020. postao je savetnik bivšeg direktora ruske svemirske agencije Roskomskos Dmitrija Rogozina.

Prema ruskoj bezbednosnoj službi FSB, sumnja se da je preneo državne tajne o vojnoj i tehničkoj saradnji, odbrani i bezbednosti Rusije, obaveštajnoj službi jedne NATO zemlje.

Kremlj je sa svoje strane dao uveravanja da njegovo hapšenje nema veze sa njegovom novinarskom aktivnošću.