On je na svečanoj sednici Saveta i Senata univerziteta, organizovanoj povodom obeležavanja jubileja, rekao da je na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi do danas stvorena armija stručnih mladih ljudi, značajnih za razvoj ovog kraja i čitave Srbije.

„Obrazovanje je ključno za razvoj naše zemlje. Ministarstvo prosvete podržava razvoj obrazovanja na svim nivoima i država izdvaja značajna sredstva da bi unapredila obrazovnu infrastrukturu i poboljšala uslove na pravičan i ujednačen način, a na to možete računati i ubuduće“, rekao je ministar Ružić.

On je pozvao sve zaposlene u obrazovnom sistemu „na individualnu solidarnost i afirmaciju vakcine, kako bismo se izborili sa pandemijom korona virusa“.

Prvi rektor univerziteta profesor emeritus Ćemal Dolićanin rekao je da je da je ova ustanova najvažniji resurs Srbije u ovom regionu, koji je nastao zahvaljujući čvrstvoj rešenosti Vlade da pomogne razvoj nerazvijenih područja.

Rektor univerziteta Bratislav Mirić rekao je da je DUNP za 15 godina postojanja ostvario i stvara različite oblike saradnje sa eminentnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

“Nastavni i naučni pregaoci teže beskonačnosti u svom poslu, kako bi ih oni koji ih nasleđuju citirali i širili univerzalni duh učenja i usavršavanja. Nadamo se da će naše godine pratiti mogućnost ostvarenja naših ideala”, rekao je Mirić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ova visokoškolska ustanova značajna za Novi Pazar, ali i čitavu Srbiju i da će, kao i do sada imati veliku podršku lokalne samouprave.

Svečanoj sednici Saveta i Senata DUNP prisustvovali su rektori svih državnih univerziteta, kao i državnih organa i institucija.