Ocenio je da “nema potrebe da se baca senka na obeležavanje školske slave Sveti Sava”, kao i da je “prirodno da se seče kolač”.

Ministar se osvrnuo i na uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja, koje je predviđeno Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, ističući da se tome stremi, ali da “nije imperativ u ovom trenutku”.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije govori da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a da je srednje besplatno, odnosno da trenutno nije obavezno.

“Ukoliko se ovaj strateški orijentir bude realizovao do 2030. godine, svakako će biti potrebno da i naš najviši pravni akt pretrpi promenu u tom delu, tako da u svakom slučaju to jeste nešto čemu težimo, stremimo, ali je referentna analiza svakako potrebna”, kazao je Ružić.

Objasnio je da je prethodno neophodno definisati sve prethodne korake i uraditi kvalitetnu analizu mreža srednjih škola, kako bi se “jasno definisala mogućnost veće dostupnosti škola svim učenicima, posebno u nedovoljno razvijenim sredinama”.