Procenjena godišnja stopa inflacije iznosi 15,1 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva u 2022. godini, merene stopama realnog rasta, bile su na istom nivou kao prethodne godine, navedeno je u saopštenju.

Poljoprivredna proizvodnja je ove godine imala pad fizičkog obima od osam procenata, industrijska rast od 1,5 odsto, a prerađivačka rast od 1,7 odsto.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu 2022. godine je realno opala za 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo ostvario je realni rast od 6,4 odsto, dok je promet u trgovini na veliko nominalno veći za 19 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena, u evrima, u ovoj godini, u odnosu na 2021, pokazuje rast izvoza za 23,5 odsto, a rast uvoza za 33 odsto.

U okviru sektora Usluge smeštaja i ishrane u ovoj godini procenjen je realni rast ugostiteljstva od 40,6 dsto, dok je broj noćenja turista porastao za 37,5 odsto.

Kako je navedeno, u ovoj godini u odnosu na 2021, registrovano je povećanje fizičkog obima saobraćaja od 23,1 odsto, ali pad fizičkog obima telekomunikacija za 1,5 odsto.

Po rezultatima Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu ove godine stopa zaposlenosti iznosila je 50,8 odsto, dok je stopa nezaposlenosti bila 8,9 odsto.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u ovoj godini, u odnosu na prethodnu godinu, nominalno su bile veće za 14,1 odsto, a realno za dva odsto.