“Biće uz njih sve dok ne oslobode i poslednji centimetar svoje teritorije”, naglasio je Jandroković.

On je kazao da su učesnici sastanka u zajedničkoj izjavi ponovo dali jasnu podršku Ukrajini i potvrdili da poštuju teritorijalni integritet, suverenitet, jedinstvenost, nezavisnost, međunarodno priznate granice te države.

“Osudili smo agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, osudili smo nezakonite aneksije, povrede ljudskih prava i poslali smo poruku Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat”, naglasio je Jandroković koji je bio domaćin skupa zajedno s predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Predsednik ukrajinskog parlamenta rekao je na konferenciji za novinare da je sa samita poslata jasna poruka Rusiji i poručio da Ukrajina ima snage i volje da pobedi i vrati kontrolu nad svojom teritorijom, uključujući Krim.

Krimska platforma je ukrajinska inicijativa za objedinjavanje međunarodnih napora za vraćanje Krima u sastav Ukrajine. Prvi samit na nivou šefova država ili vlada održan je u avgustu 2021. u Kijevu, a naredni ove godine u avgustu, u virtualnom formatu.

Hrvatska je prihvatila predlog Ukrajine da zbog rata u toj zemlji bude domaćin parlamentarnog formata Krimske platforme.

Predsednik Sabora Gordan Jandrokoović ranije je izjavio da je Srbija pozvana na zagrebački samit, ali da se nije odazvala pozivu.