“Teško je zaključiti na osnovu čega bi ovaj grozni zločin bio okvalifikovan kao terorizam”, rekao je Šabić za TV N1 i dodao da za teroristički akt postoji ili politički ili ideološki razlog.

On je, povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su ta ubistva ocenili kao teroristički napad, kazao da za sada za to nema osnove i da je to za sada “jedno grozno višestruko ubistvo”.

Šabić je ocenio da se za zločin kod Mladenovca ne može isključiti mogućnost takozvanog “kopiket” efekta, odnosno da je taj zločin bio inspirisan masovnim ubistvom u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u sredu u Beogradu.

“Koincidencija ima. Definitivno je zastrašujuće. Takvih stvari kod nas nije bilo ranije, a takva dva zločina u dva dana, stvarno izazivaju zebnju”, kazao je on.

Šabić je odbacio ocene premijerke Ane Brnabić i ministra prosvete Branka Ružića da “sistem nije zakazao”, navodeći da “sama činjenica da imamo ubijenu decu govori da u sistemu nešto nije u redu”.

Ocenio je da su smislene pojedine mere koje je predložio Vučić, a Vlada usvojila u četvrtak, poput revizije izdatih dozvola za oružje ili kontrole streljana, ali da su pojedine, poput moratorijuma na izdavanje dozvola oružja na dve godine, “tipična emotivna reakcija i demagoška mera”.

“l dve zapravo kapitalne mere koje tu liče na sistemske, teško da su sprovodive: To su obavezno testiranje na drogu, što teško da bi bilo sprovodivo sa stanovišta ustavnih odredbi, a druga je još delikatnija: da se spusti granica krivične odgovornosti za maloletna lica”, kazao je Šabić.

On je naveo da pomeranje starosne granice možda deluje logično, ali podsetio da je Srbija potpisnik Koncencije za prava deteta, i da Komitet koji prati njeno sprovođenje ne samo da smatra da ne treba tu granicu spuštati, nego se zalaže za njeno podizanje.