Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi naglasio je da su Djukanovićeve objave na društvenim mrežama po kojima je Vuk Cvijić „lažov koji će odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio“ zapravo „ničim potkrepljene besmislene insinuacije čiji jedini, neprikriveni cilj je zastrašivanje“.

„Vuk Cvijić je profesionalac veran najboljim standardima novinarske profesije, autor niza ozbiljnih, analitičkih, činjenicama poptkrepljenih tekstova o raznim veoma delikatnim temama za koja je dobio prestižna priznanja obe nacionalne novinarske asocijacije i UNS i NUNS. Uz to je ilično hrabar, čvrst čovek koji je i do sada uspešno podnosio ne retke i potencijalno mnogo opasnije pritiske i zato nije nimalo verovatno da ga ovo može zastrašiti“, ocenio je Šabić.

Dodao je da je Cvijić dao izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu pišući seriju tekstova o ugrožavanju javnog interesa u „Krušiku“, kao i da poruka koju je Djukanović napisao na Tviteru nije bila upućena samo Cvijiću, već i drugim novinarima.

„Vlasti, čiji eksponent je Djukanović, smetaju slobodni mediji, ozbiljno i odgovorno novinarstvo, i ona nastoji da ih potkopa i onemogući ne birajući sredstva. Djukanovićev napad na Cvijića može biti i nagoveštaj serije sličnih. On je nedavno vredjao novinara ‘Vremena’ Nedima Sejdinovića a samo dan nakon pretnje Cvijiću sličnu poruku uputio je i novinaru Slobodanu Georgijevu, direktoru ‘Newsmax Adria'“, istakao je Šabić.

On je zaključio da su optužbe bez dokaza propraćene pretnjama, „izraz i potvrda neprihvatljivog odnosa vlasti prema slobodi izražavanja i slobodi medija“, i da „zaslužuju osudu svakog ko se ne miri sa obesmišljavanjem ustavnih garancija demokratskih sloboda“.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.