Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak 26. marta, oko 13 sati u okolini Bora, a nakon njenog nestanka je prvi put u Srbiji aktiviran sistem “Pronađi me” namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Šabić je za list “Danas” ocenio da će za ukupnu ocenu medijskog izveštavanja o njenom nestanku biti potrebno još vremena, i kako je navao, nada se da će to biti “kad devojčiča bude pronađena živa i zdrava”.

“Dotad mediji svoj posao treba da rade tako da ispune svoj zadatak objektivnog informisanja”, kazao je on i dodao da će to najbolje uraditi ako vode računa o dve stvari koje podrazumeva Kodeks novinara Srbije.

Prva je, naveo je on, da ne ugroze istragu, odnosno očekivane efekte mera koje se preduzimaju, i drugo da ne vređaju ili zloupotrebljavaju osećaje roditelja odnosno porodice nestale devojčice i njihovu privatnost.

To, kako je rekao Šabić, podrazumeva ne samo uzdržavanje od spekulacija nego i od objavljivanja i deljenja nekih informacija, odnosno dokumenata.