Uz to je apelovala da se postigne kompromis koji će očuvati demokratske osnove zemlje.

“Demokratska društva jačaju kontrolom i ravnotežom i fundamentalne promene demokratskog sistema bi trebalo sprovoditi sa najširom mogućom osnovom narodne podrške”, rekla je predstavnica za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre), prenose danas izraelski mediji.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je nešto ranije da zakon koji Netanjahuova koalicija nastoji da usvoji prkosi “čitavoj ideji o kontroli i ravnoteži”.

Američki ambasador u Izraelu Tom Najds najavio je danas da će Netanjahu uskoro biti pozvan Belu kuću.

Izraelski mediji podsećaju da je Netanjahuu smetalo što ga Bajden nije pozvao čitava tri meseca otkako je ponovo premijer.

SAD u proteklih nekoliko meseci izražavaju zabrinutost zbog plana reformi pravosuđa u Izraelu javno i privatno.

Predsednik SAD je prošle nedelje telefonirao Netanjahuu da naglasi tu zabrinutost.

Kada je u nedelju Netanjahu objavio da smenjuje ministra odbrane Joava Galanta jer je Galant pozvao na privremeno zaustavljanje reforme i upozorio na opasnost od sloma operativne sposobnosti izraelske vojske ta zabrinutost je porasla.

Posle ogromnog javnog pritiska i 12 nedelja masovnih demonstracija, te jučerašnje najave generalnog štrajka najvećeg sindikata u Izraelu, Netanjahu je rekao da dopušta odlaganje kako bi se pružila “prava mogućnost za pravi dijalog”, ali je naglasio da će se reforma sprovesti kako bi se obnovila ravnoteža grana vlasti u Izraelu.

Premijer je najavio da će pauza trajati do letnjeg zasedanja Kneseta koje počinje 30. aprila.

Američki senatori Kris Marfi i Mit Romni objavili su zajedničko saopštenje izražavajući podršku.

Podršku je izrazio i član spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma kongresa SAD Greg Miks ocenivši da se Izrael suočava sa ogromnim nacionalnim bezbednosnim izazovima i mora ostati fokusiran i ujedinjen.

Glavne jevrejske organizacije, koje su obično oprezne u mešanju u izraelske unutrašnje poslove, a nedavno su to učinile, zajedno su pohvalile Netanjahuovu odluku.

“Mi poštujemo političke lidere, poslovne rukovodioce, aktiviste zajednica, ličnosti iz kulture i obične Izraelce koji su izašli na ulice pokazujući ljubav prema zemlji i strast prema demokratiji”, navedeno je u zajedničkom saopštenju nekoliko jevrejskih organizacija u SAD.

Kao naredni korak savetovale su da se iskoristi vreme kakao bi se postigao konsenzus koji uključuje široku podršku izraelskog civilnog društva.

Netanjahu će ove nedelje virtualno učestvovati na samitu o demokratiji Stejt departmenta SAD.

U međuvremenu je predsednik Izraela Isak Hercog razgovarao sa Netanjahuom i liderima opozicionih partija Jairom Lapidom i Benijim Gancom, apelujući da počne hitan proces pregovora pod njegovim posredstvom kako bi se postigao kompromisni dogovor o sudskoj reformi.

Netanjahu i njegovi saveznici tvrde da će reforma uspostaviti narušenu ravnoteža između sudske i izvršne vlasti.

Kritičari reformi upozoravaju da će sva vlast biti koncentrisana u rukama vlade i parlamenta, a da je Netanjahu, kojem se sudi za korupciju, u sukobu interesa.