„Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže funkcionere, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike“, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike na upit koji se, izmedju ostalog, odnosio na deo obraćanja Aleksandra Vučića, predsedničkog kandidata i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), prilikom proglašenja pobede nakon nedeljnih izbora.

SAD su, dodaje se, zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dobilo značajnu podršku na izborima – što je jasna podrška strateškim prioritetima Srbije.

U odgovoru se navodi da se Srbija pridružila demokratijama celog sveta, uključujući sve svoje susede, u osudi „Putinovog rata u Ukrajini“.
Vučić je tokom govora, izmedju ostalog, poručio da će Srbija biti neutralna i prijateljski orijentisana prema Rusiji.

Neimenovani portparol Stejt departmenta podsetio je da je izjašnjavanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija snažna i jedinstvena poruka, kao i potvrda njenoj težnji ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Očekujemo da Srbija sa nama bude ujedinjena u snažnoj poruci podrške Ukrajini – protiv rata koji je ruska strana izabrala“, ukazano je u odgovoru Glasu Amerike.

Prema preliminarnim rezultatima koje je u ponedeljak uveče usvojila Republička izborna komisija (RIK) – najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima osvojio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i lista koju je predvodio.

Isto važi i kada je reč o izborima za grad Beograd.

Gradjani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.