„Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave“, rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog, rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD-u“, ukazao je Prajs.

Tokom treće runde dijaloga, izmedju Prištine i Beograda, održane juče posle jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, medjutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.