Avion je predstavljen sinoć u Palmdejlu u Kaliforniji na jednoj od lokacija njegovog proizvodjača kompanije Nortorp Grumana (Northorp Grumman) na pažljivo pripremljenoj ceremoniji otvorenoj intoniranjem američke himne.

Kompanija je predstavila letelicu visoke tehnologije a Pentagon planira da kupi najmanje takvih 100 aviona po ceni od skoro 700 miliona dolara po avionu.

“B-21 Rejder je prvi strateški bombarder u gotovo više od tri decenije”, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin i dodao da njime SAD pokazuju inovativonst i znanje.

Američka vojska ne želi da otkrije suviše informacija o kapacitetima aviona B-21, čije su tehničke karakteristike tajna. Medjutim, ovaj novi model koji će postepeno zameniti bombarder B-1 i B-2, trebalo bi da ima znatna unapredjenja u odnosu na postojeću flotu.

Novi avion ima domet kojim nijedan drugi bombarder dugog dometa ne može da se meri, rekao je Ostin koji je dodao i da letelica jedan od najtrajnijih bombardera ikad napravljenih.

Kao i najveći deo nedavnih modela letelica američke vojske, kao što su lovci F-22 i F-35, avion B-21 će biti u stelt izvedbi.

“Čak i najnapredniji sistemi protivvazdušne odbrane će imati teškoće da detektuju B-21 na nebu”, rekao je Ostin i dodao da je avion rezultat 50-godišnjeg američkog iskustva u toj oblasti.

Ministar je rekao i da je avion napravljen tako da može lako da prihvata novo oružje koje još nije napravljeno. On je osmišljen da može da se razvija i da uklapa buduće softvere kojim će moći da se unaprede njegove performanse, tako da ne može brzo da postane zastareo.

Avion takodje može da leti bez posade, ali se o tome nije govorilo na prezentaciji u Palmdejlu.

Portparolka vojske je potvrdila za Frans pres da se predvidja ta mogućnost za avion ali da još nije doneta nikakva odluka o tome da leti bez posade.

Prvi let aviona B-21 predvidjen je u 2023.