Američki zvaničnici su rekli da je raketni sistem ATACMS stigao u Ukrajinu prošle nedelje i da ga je ukrajinska vojska odmah upotrebila za napad na aerodrom na Krimu i na položaj ruskih snaga.

SAD tada nisu objavile odluku o održavanju operativne bezbednosti Ukrajine na zahtev Kijeva, naveli su zvaničnici.

Na promenu stava predsednika SAD Džozefa Bajdena delimično su uticali pojačani napadi Rusije na civilnu infrastrukturu Ukrajine poslednjih meseci, kao i ruska upotreba severnokorejskih balističkih projektila, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

“Već smo poslali neke (raketne sisteme dugog dometa), poslaćemo još sada kada imamo dodatna ovlašćenja i novac. Verujem da će to napraviti razliku”, kazao je Saliven, misleći na novi paket vojne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, čije je slanje omogućeno usvajanjem zakona koji je Bajden juče potpisao.

Saliven je rekao da ne veruje da će nove isporuke oružja dovesti do eskalacije sukoba, uz tvrdnju da je to bio adekvatan odgovor na pojačane ruske napade severnokorejskim raketama dugog dometa.

SAD su ranije slale Ukrajini ATACMS sisteme kraćeg dometa, a najnovija isporuka označava prvi put da je Vašington pristao da pošalje artiljeriju sa dometom većim od 300 kilometara, što ukrajinskoj vojsci omogućava da izvede udare duboko unutar teritorije Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da ukrajinska upotreba novog ATACMS sistema pokazuje da SAD žele da “pojačaju teroristički potencijal” predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.