Velika promena, kojom se Rusiji ukida status „najpovlašćenije nacije“ u trgovini, sprovodi se u koordinaciji sa Evropskom unijom i članicama Grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7).

„Slobodni svet se okuplja da bi se suprotstavio (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu“, rekao je Bajden u Beloj kući.

Ukidanje statusa najpovlašćenije nacije Rusiji omogućilo bi SAD i njihovim saveznicima da uvedu veće carine na uvoz nekih ruskih proizvoda i da time povećaju izolaciju ruske ekonomije.

Promena je usledila posle sve većeg pritiska obe američke velike stranke da budu ukinuti „stalni normalni trgovinski odnosi“ sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izvršio je prethodnog vikenda pritisak na SAD i njihove saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije. Bajden je pre nekoliko dana zabranio uvoz ruskih naftnih i gasnih proizvoda.

Ovonedeljni američki potezi predstavljaju najnovije u nizu sankcija koje su osakatile rusku ekonomiju i znak da će SAD i njihovi saveznici nastaviti da koriste finansijsku moć da uzvrate Putinu zbog napada na Ukrajinu.

Među drugim merama protiv Rusije su zamrzavanje imovine centralne banke u Moskvi, ograničenja izvoza i sankcije protiv ruskih oligarha i članova njihovih porodica.

Ta finansijska sredstva su doprinela velikom padu ruske rublje koja je prošlog meseca izgubila 76 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar. Pad rublje je izazvao destruktivnu inflaciju koja bi mogla da ugrozi Putinovu sposobnost da vodi duži rat u Ukrajini.

Ovonedeljne sankcije na uvoz ruske nafte, gasa i uglja eliminisale su oko 60 odsto američkog uvoza iz Rusije.