Vlada je odmah objavila ukidanje policijskog časa uvedenog prethodnog dana u celoj zemlji bogatoj naftom ali zahvaćenoj teškom socijalno-ekonomskom krizom dodatno pojačanom političkim ćorsokakom od parlamentarnih izbora u oktobru 2021.

Neredi su nastali kada je Moktada Sadr najavio sinoć da se povlači iz politike. Hiljade njegovih pristalica zaposelo je sedište vlade u Zelenoj zoni, bezbednom perimetru u centru glavnog grada Iraka, gde su smeštene vladine institucije i ambasade.

Zatim su se Sadrove pristalice sukobile sa rivalskom grupacijom koja okuplja proiranske grupe uključujući i grupu Hašd al Šabi.

Sadr je danas pozvao svoje pristalice da se odmah povuku i izvinio se narodu Iraka zbog nereda. Posle njegovog poziva njegove pristalice napustile su Zelenu zonu, i utihnulo je vatreno oružje, prenose izveštači agencije Frans pres.

Borbe Sadrovih pristalica i bezbednosnih snaga i pripadnika grupe Hašd al Šabi, bivše paravojske integrisane u redovne snage bile su nastavljene jutros posle relativno mirne noći.

Prema najnovijem bilansu iz lekarskih izvora najmanje 30 Sadrovih pristalica ubijeno je od juče hicima iz vatrenog oružja a 570 osoba je ranjeno u Zelenoj zoni.