Na sastanku ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike prošle sedmice usaglašen je predlog kojim se sprovodi konverzija potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital preduzeća „Zastava oružje“.

„Saglasnost o konverziji je već ranije postignuta na nivou poslovodstva i vlada je donosila zaključke, ali nikada nije sprovedena. Daj bože da se konačno sprovede, jer dugovanja opterećuje bilanse i velike su kamate“, rekao je Ilić agenciji Beta.

On je, medjutim, ocenio da je, prema njegovim informacijama, konverzija na „dugom štapu“.

Objasnio je da se konverzija dugovanja prema državnim poveriocima odnosi na potraživanja nastala do 31. decembra 2016. godine.

Medju najvećim poveriocima fabrike „Zastava oružje“ su „Zastava energetika“ i Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje.

„Tu su najbitniji doprinosi od 2011. godine do 2014. godine i povezivanje staža, a taj dug sa kamatama iznosi desetak milijardi dinara. Konverzijom bi se rešilo pitanje povezivanja radnog staža za više od 2.000 radnika budući da ga je do sada fabrika sama povezivala, to i znači da je izdvajala svake godine po milion evra“, rekao je Ilić.

Ilić nije mogao da navede koliko iznose potraživanja „Zastava energetike“ koja bi bila predmet konverzije, ali je kazao da su ukupna potraživanja tog preduzeća od 2004. godine do danas dve milijarde dinara, od čega više od polovine čine kamate.

Prema rečima Ilića, konverzijom bi se povećao udeo državnog kapitala i smanjila ukupna dugovanja fabrike.

On je, medjutim, ukazao da je i dalje otvoreno pitanje potraživanja koja su nastala posle 2016. godine i nisu obuhvaćena konverzijom.

„Treba da se govori i šta dalje, jer su dugovi nastajali i posle 2016.godine. Samo od 2017. fabrika je ostvarila akumulirane gubitke 50 miliona evra, odnosno blizu 6,5 milijardi dinara, a to nije predmet konverzije“, rekao je Ilić.

On je istakao da je sada gubitak fabrike blizu 4,5 milijarde dinara iznad visine kapitala.

Ilić je rekao da su i ranije na sve to ukazivali Ministarstvu odbrane i tražili odgovornost Nadzornog odbora fabrike, ali smatra da „nema volje“ da se nešto učini i da se sve to „prećutkuje“.