Poslanici iz Sandžaka, zavisno da li su u vlasti ili opoziciji, uglavnom podržavaju izmene Zakona o savetima nacionalnih manjina koji je juče ušao u skupštinsku proceduru.

Narodni poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac ocenio je da izmena zakona predstavlja afirmativnu novinu, koja će “u velikoj meri“ poboljšati način funkcionisanja i osnivanja nacionalnih saveta.

On je za radiju Sto plus istakao da će zahvaljujući zakonskim izmenama biti rešene sve nedoumice i otklonjeni svi nedostaci koje je imao stari zakon.

„Vrlo brzo očekujemo i dodatke u ovom zakonu kako bi rešili i pitanje finansiranja, obzirom da je to za nas od krucijalnog značaja jer smatramo da su određeni nacionalni saveti (mislim na Bošnjački nacionalni savet u tehničkom mandatu) zloupotrebljavali dobijena finansijska sredstva i da ih nisu koristili na pravi način“, rekao je Bačevac.

Poslanica s liste Demokratske stranke Aida Ćorović ocenila je u izjavi radiju Sto plus da je novi zakon znatno poboljšan u odnosu na prethodni, ali da se trenutno on odnosi samo na sprovođenje izbora za nacionalne savete.

„Izmene zakona predviđaju da će vrhovni organ za sprovođenje izbora biti Republička izborna komisija što je svakako dobra odluka, a nove izmene ovog zakona očekujemo u narednom periodu. Generalno ovaj zakon jeste poboljšan naročito u delu koji se odnosi na finansiranje nacionalnih saveta, i ono što je za mene jako bitno je da je ovaj zakon dobio podršku pojedinih međunarodnih organizacija“, rekla je Ćorovićeva.

Poslanik Stranke demokratske akcije Enis Imamović nije bio dostupan za kontakt putem telefona.

Transparentnost Srbija ocenila je da predlog izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o kojem se danas raspravlja u Skupštini, sadrži mnoge korisne novine, ali se ne bavi jednim od bitnih problema finansiranjem kampanje za izbore i učešćem javnih funkcionera i organa vlasti u ovom izbornom procesu.

Transparensi navodi da je u decembru 2013. godine, predložila da se taj Zakon dopuni normama koje bi se mogle sačiniti po uzoru na odgovarajuche odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Zakon je podržao i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je Vladu pohvalio zbog toga što je ovo jedan od prvih zakona koji se našao pred novim sazivom Skupštine.

Omerović smatra da će upravo novi propisi omogućiti nesmetano održavanje izbora za nacionalne savete.

E.Đulović