Skup je organizovala Inicijativa slobodnih građana (ISG), a njihov aktivista Almir Vrujčanin kazao je da je jedan od povoda okupljanja i nedavni napad na humanitarnog aktivistu Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu.

On je pročitao zahteve protesta, među kojima su revizije sudskih postupaka Fahrudin Skarep, Fahrudin Mavrić i Ernad Bakan, najtežu kaznu za policajca koji je ubio Ervina Ćelahmetovića u Priboju, kao i davanje otkaza svim policajcima koji ubistvo nisu sprečili, a ubici omogućili bekstvo.

Almir Vrujčanin

Među zahtevima su i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić saopšti šta se desilo sa policajcima koji su u Priboju pevali šovinističke pesme, pooštravanje kazni za ratnohuškačke retorike i širenje međunacionalne i međuverske mržnje, kao i stvaranje ambijenta u Sandžaku koji će omogućiti građanima da žive u harmoniji.

“Niko od nas nije zadovoljan što smo ovde, što pravdu moramo da tražimo na ulici, što ne možemo da je dobijemo preko sistema, u institucijama. Ne funkcionišu policija i sudstvo, mnogo stvari ne funkcioniše u ovoj državi”, poručio je Vrujčanin.

Osnivač ISG Aladin Paučinac poručio je da oni nemaju iskustva bavljenja građanskim aktivizmom, ali se trude i da je važno što postoje.

“Hoćemo da budemo slobodni, smeta nam milion stvari, a ništa ne može da se promeni preko noći, radićemo slučaj po slučaj. Godinama je čizma na glavi ovog naroda, zaboravili smo da mislimo, nisu nam dali da mislimo, moramo da počnemo da mislimo”, rekao je on.

Paučinac je dodao i da je važno da se građani nikoga ne boje, da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i da niko to ne sme da zabranjuje.

Prvi protest “Sandžak protiv nasilja”, kojim se Novi Pazar pridružio brojnim gradovima koji organizuju proteste “Srbija protiv nasilja”, održan je 26. maja, ali narednih nedelja nije bilo okupljanja.