Takvu odluku doneo je Savet za bezbednost saobraćaja, a na osnovu povećanog rizika stradanja na deonicama kroz naselja Šutenovac, Mur i Selakovac, gde je prethodnih godina zabeležen veći broj udesa, uglavnom zbog neprilagođene brzine.

“Postavljanjem ovog sistema doprinelo bi da se vozila kreću propisanom brzinom na samim mestima gde će biti postavljene kamere, ali i duž celih ovih deonica. Time bi se značajno smanjio rizik stradanja svih učesnika u saobraćaju. Želja nam je da preventivno delujemo i da vozači budu svesni da postoje kamere, a ne da povećamo broj kazni”, kazali su nam u Savetu.

Na kojim lokacijama i koliko kamera će biti postavljeno biće poznato nakon kompletiranja projektno-tehničke dokumentacije, za čiju izradu je raspisan tender.

“Sistem video nadzora mora imati mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica, pa i inostranih, a detektovaće prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, prolazak kroz crveno svetlo na semaforu ili trakom namenjenom za javni prevoz. Sistem će biti i povezan sa bazom podataka policije”, dodaju u Savetu.

Na teritoriji Novog Pazara u prošloj godini zabeleženo je 413 saobraćajnih nezgoda, od kojih je u šest udesa život izgubilo devet osoba.

N. Kočović