“To je teško jer oni (Romi) sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo”, kazao je Šapić u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS), koju prenosi Beoinfo.

On je rekao da prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, u Beogradu postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi gotovo 30 hiljada ljudi.

Šapić je najavio da će grad pokušati da popiše Rome, ali da je to problem, jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane.

“To svi Beograđani znaju i ne možemo da se pravimo da se to ne dešava, jer takva romska naselja i takav njihov način života ne ugrožava samo njih, nego i sve Beograđane”, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, ranijih godina je “bilo pokušaja” da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali da se oni ne zadržavaju dugo u njima.

“Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja”, tvrdi Šapić.