On je, u raspravi o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti Sekretarijatu za javni prevoz da zbog javnog interesa jednostrano raskine ugovor sa Kentkartom o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu, rekao da predlaže da se ovlasti JP za kontrolu i naplatu karata da može da menja tarifni sistem i cenovnik.

“Beogradjani ne treba da brinu kada novi sistem naplate karata zaživi, krenuće kampanja u kojoj ćemo objasniti tarifni sistem i cene. Novi sistem će imati samo dve zone i tri tarife, a ne kao sada sedam zona i desetine tarifa”, rekao je Šapić.

Karte će, kako je rekao, biti jeftinije nekoliko puta, mesečna 2.500 dinara, navodeći da cene nisu ekonomske, već sistem treba da vrati poverenje gradjana.

On je rekao da više neće biti kontrolora i da putnici neće biti izbacivani iz autobusa zbog toga što nemaju karu, već će im “beli” napisati kaznu.

Dodao je da je na prethodnoj sednici Skupštine grada predloženo da se ugovor raskine i da je očekivao da će se brzo raskinuti jer će Kentkart pristati na to pošto je tvrdio da posluje sa gubicima, ali ugovor do sada nije raskinut.

Šapić je rekao da je i sam bio u zabludi, verujući da je sistem efikasan, ali da se ispostavilo da je lažan i štetan za Grad Beograd.

Prihodi Grada od naplate prevoza 2012. godine bili su, prema njegovim rečima, devet milijardi dinara, a pali su na šest milijardi.

“Neću da ulazim u to da li se sav novac od naplate karata slivao na račun, to će da utvrdi tužilštvo”, rekao je Šapić.

Objasnio je da je Grad platio opremu 250 miliona evra, ali da je softverom upravljao Kentkart.

Naveo je i da su predstavnici Kentkarta objasnili da su validatori služili da se prikupe podaci koje se karte najčešće kupuju i ko ih kupuje, što bi se moglo koristiti za analizu, ali da nema podataka o putnicima koji nisu validirali karte.

On je rekao da ni “džipies” sistem, koji je bio vezan za G-tri meržu nije davao tačne podatke o poziciji autobusa privatnih prevoznika kojima se usluga plaćala na osnovu predjenih kilometara.

Šapić je optužio predstavnika firme Kentkart, Savu Terzića da je krao i na prodaji Telekomovih kartica za dopunu i da je sada prevario i Kentkart.

“Pustite Turke, da su znali sa kakvim hohštaplerom imaju posla, ne bi ulazili u to”, rekao je Šapić.

Penali za jednostrani raskid ugovora neće, kako je rekao, biti visoki jer je zarada Kentkarta bila 100.000 evra mesečno “kolika je i svakog malo boljeg restorana” i da Kentkart sada ističe da će tužba biti zasnovana na povredi ugleda, a ne zbog gubitka profita.

Istakao je da će pravnici koje je angažovao Grad na najbolji način braniti njegove interese i da sada nema o čemu da se dogovara sa Kentkartom koji to pominje.