Ona je za Sto plus kazala da pripadnici manjinskih naroda “uvek dobijaju ministarstva koja suštinski ne mogu da utiču na krucijalne stavove Vlade”.

“Sva ta ministarstva koja su manje bitna za ključne stvari se dodele pripadnicima nacionalnih manjina. U skladu sa tim, njihov kapacitet bude vrlo ograničen bez obzira što imaju zvanje ministra”, rekla je Šarenkapić.

Za nove ministre u Vladi Srbije izabrani su Husein Memić (SDP) kojem je pripao resor turizma i omladine i Edin Đerlek (SPP) čije ministarstvo će biti bez portfelja.

Šarenkapić je navela da Đerlekova pozicija još uvek nije jasna i ne zna se čime će se baviti, dok veruje da se u oblasti turizma i može nešto očekivati, prvenstveno što su Sandžak i Novi Pazar sredine koje mogu biti atraktivne za tu privrednu granu.

“Naravno, ne treba očekivati ništa posebno. Čak i ako se nešto dogodi to može biti spektakularno za nas, ali ništa bitno za zemlju”, istakla je ona.

Praveći paralelu između Memića i Đerleka i nekadašnjih ministara Rasima Ljajića i  Sulejmana Ugljanina, Šarenkapić je istakla da razlika između njih leži u činjenici da sadašnji ministri nisu prvi ljudi političkih partija iz kojih dolaze.

“U skladu sa tim, ne može se smatrati da njihovi stavovi u celini odražavaju i stavove političkih partija iz kojih oni dolaze”, rekla je Šarenkpaić.

Ona je dodala i da “ministri nikad ne sprovode manjinske politike, već politiku Vlade”, kao i da će Bošnjaci i sa dva ministra “ostati tu gde jesu”.