Dve strane su na subotnjem sastanku imale sveobuhvatan, dubinski i iskren razgovor o odnosima Kine i SAD, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Obe strane su saglasne da je dijalog bio sadržajan i konstruktivan, što je od pomoći za unapređenje međusobnog razumevanja, smanjenje nesporazuma i pogrešnih kalkulacija i otvaranje puta za buduću razmenu na visokom nivou između dve zemlje.

Trenutno su bilateralni odnosi i dalje zaglavljeni zbog situacije koju je stvorila prethodna američka administracija i čak se suočavaju sa sve više izazova, ocenio je Vang.

Istorijski narativ odnosa dveju zemalja je izobličen, realnost je otela takozvana „politička korektnost“, a pravac razvoja je u opasnosti da bude dodatno narušen, izjavio je Vang, napominjući da je osnovni razlog to što postoji problem sa percepcijom SAD o Kini i što je američka politika o Kini zasnovana na takvoj percepciji prirodno dovela do toga da se skrene sa pravog puta.

Napominjući da postoje određene kontradiktornosti i nedoslednosti između reči i dela u američkoj politici prema Kini, Vang je rekao da one na dubokom nivou odražavaju ozbiljnu devijaciju u američkoj perspektivi sveta i Kine, ali i istorijskih odnosa dve zemlje.

Blinken je, navodi CMG, govorio o američkoj politici prema Kini, rekavši da američka strana ne traži novi hladni rat usmeren protiv Kine, te da ne želi da promeni kineski sistem i ne pokušava da ospori vladajući status Komunističke partije Kine. On je istakao da Vašington ne nastoji da obuzda Kinu i da ne podržava nezavisnost Tajvana, kao i da ne pokušava da promene status kvo u Tajvanskom moreuzu.

SAD su posvećene upravljanju faktorima rizika u bilateralnim odnosima i otvorene su za saradnju sa Kinom, rekao je Blinken.

Dve strane su postigle dogovor da će se više zalagati za to do se dođe do rezultata u konsultacijama kroz zajedničku radnu grupu Kine i SAD na osnovu reciprociteta i obostrane koristi.

Takođe, postignut je dogovor da se ponovo pokrenu konsultacije o kulturnoj i međuljudskoj razmeni. Obe strane su se takođe složile da će ojačati saradnju u oblastima kao što su klimatske promene i javno zdravlje, dodaje CMG.