Napominjući da su veze Kine i Rusije izdržale novi test promenljivog međunarodnog pejzaža, Vang je rekao da su odnosi zadržali ispravan pravac i pokazali snažnu otpornost.

“Obe strane imaju čvršću volju da razvijaju bilateralne odnose i jače poverenje za unapređenje saradnje u različitim oblastima”, rekao je Vang.

Kina je, dodao je, voljna da radi sa Rusijom na podizanju odnosa na viši nivo u novoj eri, vođena važnim konsenzusom šefova dve države.

Sa svoje strane, Lavrov je rekao da je strateška komunikacija šefova dve države odigrala važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnog razvoja bilateralnih odnosa i promovisanju multipolarnog sveta, navodi Sinhua.

On je rekao da je Rusija voljna da radi sa Kinom u međunarodnoj i multilateralnoj areni na promovisanju procesa multipolarizacije, suprotstavljanju hegemoniji i politici moći i podržavanju ciljeva i principa Povelje UN.

Lavrov je obavestio kinesku stranu o pregovorima Rusije i Ukrajine, rekavši da je Rusija posvećena ublažavanju tenzija, nastavku mirovnih pregovora sa Ukrajinom i održavanju komunikacije sa međunarodnom zajednicom.

Napominjući da pitanje Ukrajine ima komplikovanu istoriju, Vang je rekao da Kina podržava Rusiju i Ukrajinu u prevazilaženju poteškoća za nastavak mirovnih pregovora, da podržava pozitivne rezultate postignute u dosadašnjim pregovorima, podržava deeskalaciju tenzija što je pre moguće i nastojanja Rusije i drugih strana da izbegnu humanitarnu krizu velikih razmera.

Dugoročno gledano, ukazao je kineski ministar, treba izvući pouke iz ukrajinske krize, a na legitimne bezbednosne zabrinutosti svih strana treba odgovoriti sa osnova međusobnog poštovanja i nedeljive bezbednosti.

Vang je pozvao na uspostavljanje uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne strukture kroz dijalog i pregovore kako bi se ostvario trajni mir u Evropi.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o drugim multilateralnim pitanjima kao što su azijsko-pacifička situacija i mehanizam BRIKS, navodi Sinhua.