Savet bezbednosti UN zakazao je za večeras sastanak na kome će se usvojiti kratka deklaracija, prva koju to najmoćnije telo UN usvaja od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

U tekstu se ne pominje „rat“ , „sukob“ ili „invazija“, kako mnogi članovi SB nazivaju tekuću rusku vojnu akciju, ni „specijalna vojna operacija“ kako je Moskva zove.

U deklaraciji koju su sastavile Norveška i Meksiko izražena je duboka zabrinutost oko održavanja mira i bezbednosti u Ukrajini i „podseća se da su svi članovi zemallja članica preduzeli, prema Povelji Ujedinjih nacija, obavezu da reše medjunarodne sporove mirnim putem“.

Generalni sekretar Antonio Gutereš postigao je sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o evakuaciji civila, pre svega u opkoljenom južnom lučkom gradu Marijupolju, i poslednjem uporištu ukrajinskih snaga u čeličani Azovstalj gde stotine civila takodje žive u podzemnim bunkerima.

UN i Medjunarodni komitet Crvenog krsta sproveli su dve uspešne evakuacije iz Marijupolja i okolnih oblasti do sada i sada pokušavaju da organizuju treću evakuaciji iz čeličane.