Vlasnici pasoša Kosova moći će da ulaze u EU bez viza ili od 1. januara 2024. godine ili od početka funkcionisanja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), ako se to dogodi ove godine, saopštio je danas Savet EU. Pre dve nedelje je najavljeno da će početak rada ETIAS, elektronskog sistema odobravanja ulaska u EU, biti odložen za sledeću godinu.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, usled čega će ceo region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

Pre nego što nova pravila mogu da budu potpisana i objavljena u službenom glasniku EU, njih treba da usvoji Evropski parlament.

Marija Malmer Stenergard, ministarka za migracije u vladi Švedske, zemlje koja trenutno predsedava EU, rekla je da je Kosovo “uložilo velike napore” na poboljšanju upravljanja migracijama i na usklađivanju sa viznom politikom EU, i izrazila nadu da će saradnja EU i Prištine u tim oblastima “i dalje biti plodonosna”.

Na osnovu procene da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima, Evropska komisija je predložila ukidanje viza vlasnicima kosovskih pasoša. Evropska komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje tih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz poseban mehanizam, navodi Savet EU.

Ambasadori zemalja članica EU su 30. novembra 2022. usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg je predsedavajući EU trebalo da započne pregovore sa Evropskim parlamentom.

Priština dugo čeka bezvizni režim za ulazak u EU budući da je Evropska komisija još u julu 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju (ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspeh u borbi protiv kriminala i korupcije), i da je time zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju.