Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greco) je još u izveštaju 2016. godine dala 12 preporuka Bernu za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca, ali je šest godina kasnije samo pet od 12 preporuka sprovedeno ili “rešeno na zadovoljavajući” način, piše u izveštaju iz decembra prošle godine.

Autori izveštaja žale što poslanici “još nemaju namensko telo za savetovanje o svom integritetu i ne prolaze obuku o tome” i što izjave poslanika i dalje “ne sadrže kvantitativne podatke ili informacije o njihovim obavezama i još nisu predmet kontrole službi Parlamenta”, dodaje Greko.

Što se tiče sudija i tužilaca, u izveštaju se izražava žaljenje što nije preduzeta nijedna mera “u cilju utvrđivanja drugih sankcija osim razrešenja u slučaju kršenja njihovih dužnosti”.

“Sudije i dalje deo svojih plata daju političkim partijama”, navodi Greko povodom odbacivanja narodne inicijative o tome na referendumu.

Savet Evrope koji okuplja 46 zemalja, napominje međutim da su mere preduzete za sprovođenju preporuka za sudije više “ohrabrujuće” nego što je to u slučaju poslanika.