Specijalna savetnica je primetila tokom svojih poseta regionu da su mnogi sagovornici aludirali na ozbiljno odsustvo poverenja, nedovoljnu posvećenost političara ozdravljenju i izgradnji poverenja, dinamiku podela koja se koristi u političke svrhe, kao i na nedovoljan prostor za rad lokalnih zagovornika mira.

„U poslednjih šest nedelja sukob u Ukrajini je pogoršao ovu dinamiku, uz ispoljavanje mržnje – uključujući otvoreno opravdavanje nasilja nad pripadnicima jedne nacionalne grupe, pozivanje na religiju kao opravdanje za nasilje ili uskladjivanje nacionalnih težnji sa ciljevima zaraćenih strana u ukrajinskom sukobu“, navela je Nderitu.

Ona je napomenula da je „Zapadni Balkan i dalje od kritičnog značaja za ključne igrače čiji se geostrateški interesi susreću u tom regionu, i da nije iznenadjujuće da raste uznemirenost kada sporovi oko geostrateških interesa stvaraju nepremostivu patnju u Ukrajini“.

Nderitu smatra da glavni izvor podela na Zapadnom Balkanu i dalje dolazi iznutra, a ne spolja, i da će stoga najčvršći napori za smanjenje rizika takodje morati da dodju iz samog regiona, a da prioritet treba da budu inicijative za zbližavanje ljudi u regionu.

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida je pored toga izjavila da osudjuje „uznemirujuće događaje u Buči“ – masakr civila u tom gradu u Ukrajini, i dodala da je „užasnuta prizorima koji ukazuju na veoma ozbiljne znake mogućih činjenja ratnih zločina“.

Nderitu je ponovila pozive generalnog sekretara UN, visokog komesara UN za ljudska prava i stalnog koordinatora UN u Ukrajini za hitan prekid vatre i efikasnu i nezavisnu istragu koja će dovesti do krivične odgovornosti za ubistvo civila u Buči.