„Srbi ne bi trebalo da veruju u mitove, već da se stave na mesto građana Ukrajine. Niko iz Amerike ili NATO-a nije bio blizu kuća koje oni bombarduju. Mislim da običan čovek ne može da živi u geopolitici, već mora da razume konkretne reči, a konkretna situacija je takva da je rat samo na teritoriji Ukrajine, gde je već 1.000 mesta uništeno“, rekao je Podoljak u Kijevu srpskim novinarima koji borave u Ukrajini.

U svojoj kancelariji u predsedništvu Ukrajine, koja mu je od 24. februara postala novi dom, pošto tu radi, boravi i spava, Podoljak je srpskim novinarima kazao da su za šest meseci rata u Ukrajini gadjane 23.000 civilnih objekata, a svega 320 vojnih.

Obruč oko predsedništva Ukrajine od početka ruske invazije potpuno je zatvoren barikadama, a kretanje je moguće jedino uz vojnu pratnju i proveru na više kontrolnih punktova.

Ukrajina, naveo je Podoljak, dobija naoružanje od partnera, ali količina naoružanja Rusije je deset puta veća nego u Srbiji ili Ukrajini. Dodao je da će, čak i da se udruži deset država u Evropi, Rusija opet imati više oružja.

Podoljak je istakao da ratuju isključivo građani Ukrajine, da ima i stranih legionara, ali oni, prema njegovim rečima, nisu suštinski važni.

„Ako se uporede sa Ukrajincima koji učestvuju u ovom ratu, stradaju isključivo Ukrajinci. Trenutno ima 12 miliona interno raseljenih osoba, to je dakle konkretan rat u potpuno određenom vremenskom periodu i na sasvim konkretnoj teritoriji“, naveo je.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ocenio je da Rusija domaćem javnom mnjenju ne može da prizna da gubi na frontu, iako je veća i jača, te da „izmišljaju“ da se zapravo bore protiv NATO-a i SAD.

„Pogotovo što su govorili da će za tri dana sve ovde na kolena da stave i da će svi biti poraženi, u tom kontekstu to zvuči čudno i čudno je objasniti svom narodu da je koncentrisano 300.000 vojnika, da je angažovana sva tehnika, da su povučeni svi ljudi iz Sirije, Čada, Centralnoafričke Republike, da su došli da se bore sa Ukrajinicima i da ne mogu da ih pobede“, rekao je Podoljak.

Rat, istakao je Podoljak, vodi Rusija protiv Ukrajine i sve drugo je „primitivna ruska propaganda“.

„Ono što ja ne razumem je kako u Srbiji to ne shvatate. Vi sve vidite u direktnom prenosu, ko, sa kim i zašto ratuje, koji su motivi, kakva je vojska angažovana. Shvatite, u istorijskom smislu u srednjoročnoj perspektivi, za Srbiju je krajnje važno da zauzme pravu poziciju u ovom ratu, jer Rusija je prošlost“, kazao je.

Dodao je da odlično razume istorijsku pozadinu odnosa Srbije prema Rusiji, ali da je „Rusija država koja može da postoji samo u jednoj ravni, a to je ekspanzionizam i okupacija tuđih teritorija“.

„To je jedninstveni način na koji takva država mođe da postoji ideološki, da širi svoju teritoriju, ako poželi da zauzme Kazahstan, Gruziju, Ukrajinu, a može da poželi i bilo koju državu u Evropi. To je osnova na kojoj počiva takav tip države, i ako toga nema, ona će se raspasti“, naveo je.

Podoljak je kazao da Srbija „mora da shvati da Ukrajina nije u ratu jer se bori za teritoriju“.

„Ne, radi se o napadu i odbrani ukrajinskog suvereniteta. Ovo nije rat oko granica, kod nas krilatim raketama raznih modifikacija već šest meseci gađaju mirna mesta“, rekao je savetnik Zelenskog.