On je novinarima ispred Skupštine rekao da je istekao zakonski rok od 30 dana da Parlament proveri validnost prikupljenih potpisa i najavio da će ukoliko oni ne budu provereni za sedam dana, uputiti žalbu Ustavnom sudu.

„Naglašavam da je u pitanju samo tehnička provera, apsolutno nema veze što Skupština nije radila u punom obimu. Političkim strankama se takve stvari proveravaju u maltene 24 časa“, kazao je Manojlović.

Kazao je da očekuje da se o tom pitanju debatuje na nacionalnim frekvencijama i da to ne bi trebalo da rade samo političari i aktivisti, već i struka.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Djordjević kazala je da je „nauka prepoznala da su rudnici litijuma posebno pogubni po životnu sredinu i zdravlje“ i da se zbog toga otvaraju u nenaseljenim mestima i u pustinjskim predelima i da na takvim lokacijama postoji sedam ili osam rudnika u celom svetu.

„U Srbiji se razmatra više od 10 rudnika litijuma u plodnoj i vodnoj zemlji“, naglasila je ona i istakla da je Jadar bogat kvalitetnim podzemnim vodama i da je u tom kraju danas sve plodno i rodno, iako je suša u većem delu Srbije.

Djordjević je istakla da su stotine uglednih naučnika i akademika podržali narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora i ponovila zahtev parlamentu da razmotri tu inicijativu.

Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Zlatko Kokanović kazao je da je današnji zahtev „zadnji vid legalne borbe“.

„Ako ne budu ovi ljudi iza naših ledja (narodni poslanici) uslišili naše reči, ako ne budu usvojili naš zakon, nama preostaje radikalna borba, a to ćemo videti šta ćemo raditi. U njihovim je rukama zakon koji mogu da reše za 24 časa i da se jednom zauvek stavi tačka na ovaj litijum“, rekao je Kokanović.

Medju aktivistima Kreni-promeni i SEOS-a bio je i narodni poslanik i budući predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i narodni poslanik Radomir Lazović, obojica iz koalicije „Moramo“.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.