Predsednik Ogranka SDA Sandžaka u Novom Pazaru Šefćet- Fahro Zatrić optužio je danas lokalnu samoupravu da se najavljenim otpuštanjem 17 radnika obračunava sa “svedocima upada u prostoje ove stranke i pokušaja ubistva predsednika Sulejmana Ugljanina 2009. godine“.

Skupština grada je na poslednjoj sednici donela odluku o ukidanju 17 radnih mesta u Gradskoj upravi, među kojima je 14 portira i po jedan pomoćnik kotlara, saradnik za marketing i zaposleni na poslovima turizma i ugostiteljstva.

Zatrić je na konferenciji za novinare rekao da ovom odlukom gradska vlast “zastrašuje ključne svedoke ovog nedela i pritiscima zataškava istinu”.

“Među onima koji će ostati bez posla nema članova vladajućih stranaka, iako se dobro zna da među njima ima onih koji su krivično gonjeni, primaju visoke plate a borave u inostranstvu ili rade sa falsifikovanim diplomama. Nameće se pitanje ko to želi da sakrije istinu o ovom zločinu i po čijem nalogu se donose ove nezakonite odluke”, rekao je Zatrić.

On je dodao da će o ovoj odluci Skupštine grada obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije, kao i da će pokrenuti sudske postupke protiv svih koji učestvuju u otpuštanju radnika.

“Nećemo dozvoliti da se ovakve odluke lome preko leđa Bošnjaka i preduzećemo konkretne korake u cilju pružanja zaštite i podrške svima koji su podvrgnuti političkom progonu”, rekao je Zatrić.

Sredinom januara 2009. godine došlo je do sukoba u Domu kulture u Novom Pazaru kada su predstavnici Ugljaninove stranke pokušali da uđu u prostorije koje su zakupili, a koje im je opštinska vlast osporavala.

U tom sukobu je došlo i do upotrebe vatrenog oružja, kada je ranjen jedan od Ugljaninovih saradnika.

U pismenom obrazloženju skupštinske odluke o ukidanju 17 radnih mesta u Gradskoj upravi navodi se da će na taj način troškovi zaposlenih budžetiranih za drugu polovinu 2015. godine biti smanjeni u skladu sa polaznim osnovama za prvu fazu optimizacije javne uprave.

Prema podacima iz budžeta grada za ovu godinu u organima i organizacija lokalne vlasti radi 405 zaposlenih.

A.Bajrović