Stranka demokratske akcije Sandžaka podnela je danas krivične prijave zbog pretećih poruka upućenih predsedniku te stranke i manjinskog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije Sulejmanu Ugljaninu i zatražila od državnih organa da reaguju, navodi se u saopštenju SDA.

Kako je agenciji Beta rečeno u SDA, Ugljaninu je prećeno smrću, u direktnoj poruci na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook). Kako su u toj stranci i ranije navodili zabrinjavajuće je i to što još uvek nije rešen napad na Ugljanina koji se, pre šest godina, dogodio u prostorijama te stranke.

SDA je ocenila da su pretnje Ugljaninu „samo rezultat višedecenijskog ćutanja državnih organa na zločine počinjene nad Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima“ i da je zabrinjavajuće što su se u zataškavanje tih zločina uključili državni organi.

„Ovo je i dokaz da je rehabilitacija Draže Mihailovića ohrabrila nacional-šoviniste da upućuju ovako direktne pretnje legitimnim političkim predstavnicima Bošnjaka i bošnjačkom narodu uopšte. Opasne pretnje i drugi nacionalističko-šovinistički sadržaji koji su sada pojačani zahtevaju hitan odgovor državnih organa i međunarodne zajednice kako bi Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima pružila pravnu zaštitu i bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, „preduzima sve mere i radnje kako bi slučaj bio što pre rešen“.

Kako se navodi, pretnje Ugljaninu upućene su nakon njegovog učešća u emisiji „Kažiprst“ na televiziji B 92, u sredu 20. maja, kada je predsednik SDA Sandžaka rekao da će „onaj ko odluči da skloni tablu Aćif-efendiji u Novom Pazaru snositi odgovornost za posledice“, ne precizirajući o kakvim posledicama je reč.