Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice da bi taj koridor trebao da bude pod zaštitom NATO-a ili KFOR-a, koji bi onemogućili bilo kakvu zloupotrebu.

“Naši proizvođači nameštaja, odeće, obuće, prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala su tradicionalno ekonomski vezani za tržište Kosova i svaka blokada puteva i onemogućavanje slobodnog protoka za njih predstavlja ogromnu ekonomsku štetu. Ovo je u prošlosti zatvorilo mnoge fabrike u Sandžaku i zato smatramo da je ovo jedna od važnih tema koju treba razmatrati, kako bi našli trajno rešenje za našu privredu i ekonomske interese”, rekao je Imamović.

Predsednik ove poslaničke grupe Šaip Kamberi rekao je odgovarajući na pitanje radija Sto plus da su oni na predstojećim parlamentarnim izborima spremni da sarađuju sa svim partijama sa kojima dele iste ciljeve.

“Za nas su pre svega evro-atlanske integracije bitne, promena Ustava i priznavanje i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji će značiti prekid vekovnog neprijateljstva između albanskog i srpskog naroda”, rekao je Kamberi.

On je ocenio da parcijalna promena Ustava znači odlaganje daljeg puta Srbije prema Evropskoj uniji.

“Na ovaj način kako je krenulo parcijalno, to će potrajati decenijama, a jedan od preduslova članstva u EU je potpuno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Parcijalno usklađivanje će samo potrošiti energiju, vreme i sredstva”, rekao je Kamberi.

On je dodao da su na sednici razmatrane teme koje su važne za Albance u Preševskoj dolini i Bošnjake u Sandžaku, ali i za demokratizaciju društva.

“Razmatrali smo i teme koje su bliske za našu buduću saradnju, zbog problema koji su slični, a tiču se integracija u državnim i javnim službama i našeg učešća u procesu donošenja odluka. Zato ćemo našu saradnju produbiti i nastaviti u parlamentu da zastupamo jednog i drugog naroda”, rekao je Kamberi.