On je na konferenciji za novinare kazao da su članovi GIK-a podnošenjem više prigovora i žalbi ukazivali na nezakonite radnje i tražili zaštitu zakonitosti, kao i da su podneli dve žalbe Višem sudu u Novom Pazaru koje su odbijene.

“Postupcima Gradske izborne komisije i presudama Višeg suda kompletan izborni proces vođen je u smislu grubog prekrajanja volje građana. Smatramo da je kompletan proces neustavan i nezakonit. Nastavićemo da crpimo pravna sredstva i ništa nećemo prepustiti slučaju. Svima je jasno da su izbori pokradeni, odgovorni moraju biti sankcionisani, a izbori na svim nivoima ponovljeni”, rekao je Kamešničanin.

Članovi Gradske i Republičke izborne komisije iz redova SDA Sandžaka naveli su nekoliko primera u kojima je, kako su ocenili, Gradska izborna komisija u Novom Pazaru radila nezakonito, od prepravljanja zapisnika o radu biračkih odbora bez donošenja rešenja o ispravci do učestvovanja u radu komisije osobe koja je pravnosnažno osuđena na godinu dana zatvora.

Zbog toga, smatraju, sve donete odluke i rezultati izbora su nezakoniti i ništavni.

Članica Gradske izborne komisije Selma Pluncević ocenila je da je Viši sud u Novom Pazar, odbijanjem njihove dve žalbe, građanima “uskratio pravo na istinu, bez razumnog i razumljivog obrazloženja”.

“Šturim obrazloženjima su legalizovane sve nezakonitosti u toku izbornog procesa, a osporeni podneti dokazi. Presude nisu donete po pravu, zakonu i pravdi, već se svode na to da se konstatuju povrede zakona, ali da, po mišljenju suda to nije od značaja. Time se stavlja van snage zakon koji bi sud trebalo da štiti, a presudama je učinjena nepravda”, rekla je Pluncević.

Ona je dodala da će pravni tim SDA Sandžaka nastaviti da traži pravdu pred drugim domaćin i inostranim sudskim instancama.