Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je danas sve Bošnjake da se priključe “Pohodu na Hadžet” koji povodom 70 godina od streljanja Bošnjaka u Novom Pazaru organizuje Islamska zajednica (IZ) u Srbiji.

Portparol ove stranke Edin Gudžević istakao je na konferenciji za novinare da su partizani i četnici na Hadžetu streljali 2.000 uglednih Bošnjaka i da SDA Sandžaka to mesto tretira kao simbol stradanja Bošnjaka.

“Hadžet je šehidsko mezarje, sveto mesto gde svaki Bošnjak ima svoje pretke. Hadžet treba da postane mesto na koje bošnjačke hadžije treba da obiđu pre odlaska na hadž u Meku”, rekao je Gudžević.

On je pozvao Bošnjake da se, bez obzira na partijsku pripadnost i druge razlike, u četvrtak posle podnevne molitve okupe na gradskom trgu i učestvuju u “Pohodu na Hadžet”.

Pohod organizuju IZ u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), a na naše pitanje zbog čega SDA Sandžaka nije i prethodnih godina pozivala Bošnjake na učešće u pohodu, Gudžević je izbegao da da konkretan odgovor.

“Svih ovih godina generacije Bošnjaka su bile svesne da su na tom mestu streljani ljudi samo zbog toga što su Bošnjaci. Nadam se da ćemo ovakvim obeležavanjem budućim naraštajima pokazati da je Hadžet mesto kojem se moramo posvetiti”, izjavio je Gudžević.

Portparol SDA Sandžaka nije odgovorio ni da li njihov poziv Bošnjacima da učestvuju u akciji koju organizuju institucije muftije Muamera Zukorlića znači približavanje stavova SDA Sandžaka i Zukorlića.

“Žao nam je što se novinari više ne ineresuju za ovakav slučaj stradanja jednog naroda. Dobro bi bilo da se sav bošnjački narod i svi novinari uključe u obeležavanje 70 godina stradanja Bošnjaka na Hadžetu”, odgovorio je Gudžević.

On je dodao i da očekuje da svi članovi SDA Sandžaka budu deo obeležavanja 70 godina stradanja Bošnjaka na Hadžetu, ali da ne može da kaže hoće li u šetnji od centra grada do Hadžeta učestvovati i lider stranke Sulejman Ugljanin.

N. Kočović